SZC logo

Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolája

OM kód: 027413/019 | 7960 Sellye, Zrínyi Miklós utca 2.

Intézmény logo

Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolája

HírekKözérdekű adatoke-Kréta főoldalKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. okt. 25.


    Bővülő képzéspaletta a sellyei technikumban

    Húsz iskolából mintegy nyolcvan diák vett részt a Pécsi Református Kollégium tagintézményeként működő Sellyei Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola pályaorientációs napján október 19-dikén. Az új képzéseknek köszönhetően jövő szeptembertől akár megduplázódhat a kilencedik osztályba felvett diákok száma.

    Bővülő képzéspaletta a sellyei technikumban

    Jelenleg száztizenhárom diák tanul a sellyei intézményben, négy képzésben: mezőgazdasági gépésztechnikus, mezőgazdasági gépész, kertésztechnikus, kertész. A fenntartóváltásnak köszönhetően jövő szeptembertől hét ágazatban tizenhat szakmát indíthat az intézmény: mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépésztechnikus, kertész, kertésztechnikus, erdőművelő-fakitermelő, erdésztechnikus, gazda (állattenyésztő vagy növénytermesztő szakirány), építő-, szállító- és munkagép-szerelő, szoftverfejlesztő és tesztelő, oktatási szakasszisztens, tartósipari termékkészítő, kistermelői élelmiszer-előállító, panziós-fogadós, szakács, vízügyi munkatárs, vízügyi technikus. Az iskolában tizenhat oktató dolgozik, de összesen mintegy ötven főt foglalkoztat az intézmény. Az iskola bentlakást is biztosít a diákok számára, a kollégium befogadó képessége hetven fő.

    „Édesapám mezőgazdasággal foglalkozik, engem is már kisgyermekkorom óta vonz ez a világ. Évek óta dolgozom gyakornokként a cégében, legjobban a mezőgazdasági gépek kezelése érdekel. A szakképesítés megszerzése után még szeretnék érettségizni, de utána az a célom, hogy a családi vállalkozásban dolgozzak” – mondta Csonka László, aki 11. osztályos mezőgazdasági gépész szakon.  

    Az intézmény az ide tanévtől kezdve működik a Pécsi Református Kollégium tagintézményeként. „A fenntartóváltásnak köszönhetjük, hogy jövő ősszel kibővíthetjük a képzési palettánkat. Emellett a vallásos szemlélet más alapot ad annak az erkölcsi értékrendnek, fegyelemnek, kommunikációnak, egymás megbecsülésének, amit eddig is képviseltünk. Most egy jó értelemben vett keretet kapott. A nevelésben ez egy kapaszkodót jelent” – mondta Csima Ágota, a Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolájának igazgatóhelyettese. A pályaorinetációs napon minden szeptemberben induló képzéssel élményszerűen ismerkedhettek meg a diákok: volt többek között traktorozás, palacsintasütés és veteményezés. „Az volt a célunk, hogy aki eljön ma hozzánk, élményben legyen része.”

    Mintegy 130 hektáron gazdálkodik az iskola, szarvasmarhákat és sertéseket tartanak. „A földműveléshez az talaj előkésztésétől egészen a betakarításig minden eszközünk a rendelkezésre áll” – emelte ki az igazgatóhelyettes. Elsősorban búzát, kukoricát, szóját termesztenek a földeken. A tervek között szerepel egy együttműködés kialakítása a településen működő zöldségfeldolgozót üzemeltető Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósággal. „Így mi, mint folyamatos termesztők is be tudunk kapcsolódni a diákokkal ebbe a munkába” – mondta Osvald Levente, a Pécsi Református Kollégium szakképzésért felelős főigazgatója-helyettese.

    Az iskola több mezőgazdasági céggel is együttműködik. A duális partnerek előadásokon mutatták be tevékenységüket a pályaorinetációs napon. „A mezőgazdaságon belül hiányszakma a műszaki terület, ide még nehezebben találunk utánpótlást. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy fiatalítsuk a munkaerőt” – mondta Vida Zsófia a Bonafarm Kft. junior HR üzleti partnere. Az iskola és a cégek együttműködés mindkét fél számára előnyt jelent. „Az iskolának a tematikáját követve oktatjuk a diákokat, de már egy kicsit kiszélesítve a lehetőégeket, a modernebb világot is megismerhetik a szakmán belül” - mondta Bozsó Péter, a KITE Zrt. after-sales vezetője. A duális partnerek nem csak gyakorlati helyet biztosítanak a diákoknak, hanem a képzés után sok esetben munkahelyet is. 

    A pályaorientációs nap kapcsán Budapestről is érkezett egy szakmai delegáció, hogy jobban megismerjék az intézményben folyó munkát. Bruckner László, a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálatának főigazgatója az egyházi szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta a szakképzésben: ”A rendszerváltás után az egyházak először gimnáziumokban kezdtek el gondolkodni, mert szerették volna, ha az onnan kikerülő fiatalok diplomát szerezve később befolyásoló tagjai lehetnek a társadalomnak, ugyanakkor méltatlanul elfeledetté vált az a lehetőség, hogy a szakképzésben is jeleskedjünk. Fontos, hogy megértessük mindenkivel: a technikus képzés egy nagyon elismert és rangos képzés. Kihívás előttünk a szakképzési feladatok nagyobb arányú felvállalása.”

    Az intézmény fontos célja, hogy esélyt teremtsenek a felzárkózásra az Ormánság hátrányos helyzetű településein élőknek. „A korábbi paraszti gazdálkodást végző emberek meghaltak vagy megöregedtek, a fiatalok elmentek. Fontos, hogyan tudjuk megszólítani azokat, akik itt maradtak és sokan mélyszegénységben élnek. Fontos a Pécsi Református Kollégium intézményfenntartó szerepe, amely mint jó gyakorlat később átültethető más egységekbe is. Ezért vagyunk ma itt” – emelte ki Eperjesi Tamás, a Református Szeretetszolgálat felzárkózási osztályának megbízott vezetője.   

    KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSE

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Ideiglenes felvételi jegyzék 2023/2024

    Ideiglenes felvételi jegyzék 2023/2024

    Ideiglenes felvételi jegyzék 2023/2024

    2023. márc. 17.


    Igazgatóság

    Felnőttképzéseink

    Felnőttképzéseink

    Szerezzen szakmát nálunk!

    2022. nov. 30.


    Igazgatóság

    Üvegház termelési ciklus vége

    Üvegház termelési ciklus vége

    Üvegházunk első termelési ciklusa véget ért.

    2022. nov. 25.


    Igazgatóság


    Partnereink

    SZC logo

    Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolája


    Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolája

    7960 Sellye, Zrínyi Miklós utca 2.

    Telefon: +3673480234

    E-mail: sellye@refipecs.hu

    OM azonosító: 027413/019


    2024Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolája